Марина Протас

419. Пам’ятник Яковченку М. Ф., 2000 (мист.).

Пл. І. Франка, 3. У сквері біля фонтана.

Автори – скульптори В. Чепелик, О. Чепелик, арх. В. Скульський. Заг. вис. – 1,6 м.

Яковченко Микола Федорович (1900–74) – актор, народний артист УРСР (з 1970), який з 1927 (з перервами) працював у Національному академічному драматичному театрі ім. І. Франка.

Мешкав поряд – на вул. Ольгинській, 2/1.

Замість однієї з дерев’яних лав у сквері встановлено бронзову лаву, на ній «посаджено» бронзову постать актора, біля ніг якого стоїть його песик – Фанфан, також відлитий з бронзи. На перекладинах лави праворуч – накладними літерами анотаційний напис.

Пам’ятник тяжіє до поширеного в США і на Заході з 2-ї пол. 1960-х рр. гіперреалізму. Підкреслена буденність події – артист, прогулюючи свого улюбленця, відпочиває у скверику на лаві – втілена гранично простими й лаконічними засобами вираження, що наближаються до антипластичної муляжності. Проте завдяки цьому між глядачем і героєм зникає будь-яка межа, твір органічно функціонує у міському середовищі і справляє на нього певний естетичний вплив.

Підкреслена увага до найдрібніших деталей вбрання, включно з гудзиками й босоніжками-«крабами», характерність пози й виразу обличчя популярного актора, природність розміщення скульптури у просторі надає їй життєвої переконливості й привабливості. Артист зображений у жанровій ситуації і саме таким, яким він був, яким його знали і бачили кияни, друзі-актори, письменники й художники. Пам’ятник М. Яковченкові є цікавим зразком пошуків нових, адекватних часові форм художньо-образного вираження, що співвідносні з світовим мистецьким процесом.