Лариса Толочко

577.3. Житловий будинок, 1899 (архіт.).

Вул. Ярославська, 10. На червоній лінії забудови вулиці.

З 1870-х рр. ділянка належала козакові Чернігівської губ. А. Терещенку та його дружині О. Терещенко. Займала пл. 1163 кв. сажня, була забудована невеликими дерев’яними спорудами. Наявний будинок зведено за проектом арх. І. Ніколаєва.

Чотириповерховий, цегляний, у плані прямокутний, з внутрішнім подвір’ям. Перекриття пласкі. Дахи вальмові по дерев’яних кроквах, покрівля бляшана.

Чоловий фасад оформлено у стилі неоренесанс. Композиція центральноосьова. Центральну та бічні частини виділено розкріповками, які завершено центральним трикутним фронтоном і бічними аттиками з лучковими фронтончиками. Центральну розкріповку фланковано пілястрами третього – четвертого поверхів з коринфськими капітелями. Розміщений на центральній осі вхідний отвір з півциркульною фрамугою обрамлено профільованим архівольтом і увінчано лучковим фронтоном з ліпленням у тимпані. Симетрію порушує розташований праворуч від головної осі прямокутний отвір проїзду. По горизонталі фасад членовано гуртами першого, другого, четвертого і підвіконним профілем третього поверхів, завершено профільованим карнизом на фігурних кронштейнах.

На рівні першого поверху фасад прорізано вітринами та вхідними отворами колишніх крамниць; на рівні другого – підкреслено здвоєними вікнами розкріповок з півциркульними перемичками в обрамленні профільованих архівольтів, пари яких увінчано дугоподібними профільованими сандриками. Прямокутні віконні прорізи третього поверху прикрашено замковими каменями з декоративним листям (елемент, притаманний творчості батька і сина Ніколаєвих). Півциркульні вікна четвертого поверху обрамлено джгутиковим орнаментом, завершено профільованими архівольтами з фігурними замковими каменями, оздоблено орнаментальним ліпленням в антревольтах і ліпленими вставками з рослинним орнаментом у підвіконнях.

Будинок – цікавий зразок житлової споруди Подолу кін. 19 ст. з яскраво виявленим творчим почерком відомого архітектора.

Тепер на першому поверсі містяться магазини.