Ігор Свистун

577.4. Житловий будинок, 1-а пол. 19 ст. (архіт.).

Вул. Ярославська, 13-а [на самому будинку виразно видно табличку № 13б!]. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджений після пожежі 1811. Первісно у плані прямокутний, з чоловим фасадом на п’ять віконних осей, згодом добудований з тилу. 2005 відремонтований.

Одноповерховий, дерев’яний на мурованому цокольному поверсі, тинькований, пофарбований, у плані Г-подібний. Дах вальмовий з бляшаною покрівлею. Планування первісного об’єму дворядне, анфіладного типу. Вхід влаштовано на дворовому фасаді по дерев’яних сходах.

Зведений у стилі класицизм.

Цоколь і наріжжя чолового п’ятивіконного фасаду рустовано, прямокутні віконні прорізи обрамлено профільованими лиштвами. Верхній поверх розчленовано фільончастими пілястрами на три поля з відокремленням крайніх бічних вікон. Фасадну стіну завершено профільованим карнизом. Декоративні елементи (пілястри, лиштви, карниз) – дерев’яні, накладні.

Будівля – характерний зразок житлового будинку подільського міщанина 1-ї пол. 19 ст.

Тепер у будинку офіси.