Михайло Кальницький

Житловий будинок, 1897 р.

(архіт.).

Вул. Костянтинівська, 23/15 [на самому будинку табличка № 15 (Ярославська) / 23 (Костянтинівська)!].

На розі з вул. Ярославською, на червоних лініях забудови вулиць. Збудовано на замовлення підприємця Г. Зівали. Автор арх. К. Шиман, будівництво проводилося за участю арх. С. Рикачова. Триповерховий, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Фасади оформлено з пишністю, характерною для творчої манери К. Шимана. Найбільш ефектно декоровано скошений ріг будинку, фланкований тричвертєвими колонами корінфського ордера. З обох боків до нього прилягають пари вікон, об’єднаних на верхньому поверсі еліптичними арками. Наріжна частина будинку завершувалася складним карнизом й оригінальною вежею, що нагадувала будови європейського бароко (пізніше втрачено). Широко використано ліпні орнаменти. Перший поверх будинку був зайнятий крамницями, на другому й третьому містилися розкішно оздоблені житлові приміщення. На поч. 1990-х pp. проводився капітальний ремонт будинку, під час якого повністю зникли первісні інтер’єри, замінено перекриття. Наріжну вежу було відновлено у спрощеному вигляді. Фасади відреставровано. Будинок являє інтерес як яскравий зразок прибуткового домобудівництва кін. 19 ст.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 5508;

Колекція поштівок автора.