Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Не дозволиш нікому плямити слави, ні честі твоєї нації

Богдан Хмельницький

?

2011 р. Звід пам’яток Києва

Лариса Толочко

577.9. Житловий будинок, 1898 (архіт.).

Вул. Ярославська, 28. На червоній лінії забудови вулиці.

Ймовірно автор проекту – арх. М. Казанський. Чоловий фасад на рівні першого поверху зазнав переробок. Триповерховий, цегляний, у плані прямокутний, односекційний. Планування коридорного типу. Перекриття пласкі. Дах двосхилий.

В оформленні чолового фасаду використано елементи стилів готика та ренесанс. Композиція центрально-осьова, дисиметрична, п’ятидільна. Центральну розкріповку фланковано рустованими лопатками першого та півколонами другого – третього поверхів, на які спирається центральний рустований архівольт вінцевого щипця. Бічні розкріповки завершує масивний орнаментований карниз на уступчастих кронштейнах та фігурні аттики-парапети з півциркульними прорізами. Між розкріповками – по два балкони (оригінальні грати втрачено). Фасад членують міжповерхові гурти та пояс поребрика між другим і третім поверхами.

Віконні прорізи першого і другого поверхів прямокутні, на другому поверсі прикрашені рельєфними клинчастими перемичками із замковими каменями.

Стрілчасті вікна третього поверху оформлено профільованими архівольтами, під вікнами у нішах вміщено керамічні вставки з ліпленим рослинним орнаментом, у центральній частині на другому поверсі – ліплені гірлянди.

Центральну вісь фасаду акцентує циркульний проріз із профільованою лиштвою в обрамленні ліплених орнаментальних композицій з рослинними мотивами. Симетрію порушує розташування прямокутного вхідного отвору праворуч від центральної осі.

Будинок – зразок оригінальної житлової споруди кін. 19 ст.

Тепер на першому поверсі споруди містяться офіси.

Література:

Весь Киев: Адресная и справочная книга на… (1899 – 1914) год. – К., 1899 – 1914.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2011 р., т. 3 (Київ), с. 2066 – 2067.