Лариса Толочко

577.12. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Ярославська, 35/35. На розі з вул. Волоською. На червоних лініях забудови вулиць.

1899 садиба належала М. Воскресенському, 1914 – А. Кондрянському. Внаслідок останнього капітального ремонту екстер’єр споруди змінено – зроблено фактурне тинькування фасадних стін, нове оформлення входів у будинок, аттикову стінку розкріповки фасаду.

Чотириповерховий, цегляний, тинькований, пофарбований, у плані П-подібний. Двосекційний. Перекриття пласкі. Головним композиційним акцентом є зрізана наріжна частина, завершена гранчастою вежкою з високим шатром. Крила будинку перекрито низьким двосхилим дахом з бляшаною покрівлею.

Наріжжя оснащено трьома балконами, під якими влаштовано вхід у торговельні приміщення нижнього поверху.

Композиція фасаду на вул. Ярославській асиметрична. Головну композиційну вісь виявлено зміщеною від центру до наріжжя одноосьовою розкріповкою з вхідним прямокутним отвором, акцентованою аттиком. Вхід на головній осі оформлено стилізованим порталом і обладнано двосхилим піддашком. Прямокутні та півциркульні віконні прорізи відповідно увінчано П-подібними рельєфними сандриками й архівольтами із замковими каменями. Фасад на вул. Волоській має симетричну відносно центральної осі композицію, утворену ритмічним рядом віконних прорізів. Завершує фасади широкий карниз складного профілю.

Будинок – типовий для кін. 19 ст. містобудівний акцент на перехресті двох житлових вулиць Подолу.

Зберігає житлове призначення.