Лариса Толочко

577.2. Житловий будинок, 1880 (архіт.).

Вул. Ярославська, 8. На червоній лінії забудови вулиці.

Садиба відома з серед. 19 ст. як власність А. Продаєвича. Була забудована старими дерев’яними спорудами. З 1880 належала купцю 2-ї гільдії А. Лунєву. На його замовлення за проектом і під наглядом арх. П. Спарро споруджено наявний будинок. На поч. 1890-х рр. тут наймала приміщення під молитовню єврейська громада Лук’янівської та Подільської поліцейських дільниць. 1895 вона перейшла у новозбудовану синагогу на вул. Щекавицькій, 29.

Двоповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний. Планування коридорного типу. Перекриття пласкі. Дах двосхилий по дерев’яних кроквах.

Композиція чолового фасаду асиметрична. Бічні частини з вхідним отвором праворуч та брамою ліворуч виділено фігурними аттиками. На першому поверсі прорізано три вітрини, на другому – шість вікон, які відокремлено фільончастими лопатками у простінках. Акцентним елементом в оформленні фасаду є аркатурний фриз під вінцевим уступчастим карнизом незначного виносу.

Споруда – зразок житлової забудови Подолу кін. 19 ст.

Тепер будинок на реставрації.