Михайло Селівачов

380. Пам’ятник Кудряшову В. І., 1972 (мист.).

Вул. Фурманова, 1/5. На території училища залізничників № 17.

Автор – ск. Г. Молдаван. Вис. погруддя – 0,70 м, постаменту – 1,50 м.

Кудряшов Володимир Сидорович (1909–42) – керівник штабу диверсійно-підривної роботи Київського підпільного міськкому КП(б)У під час нацистської окупації міста, Герой Радянського Союзу (1945). До війни навчався у цьому училищі, з 1926 працював на Київському паровозовагоноремонтному заводі, 1935–41 – начальник цеху. Закатований у гестапо. Ім’ям В. Кудряшова названо вулицю і провулок у Києві.

Бронзове погруддя підпільника встановлено на гранітному постаменті неправильної форми. На його верхній чоловій полірованій площині викарбувано анотаційний напис. Характер образу портретованого підкреслено зосереджено-вольовим виразом обличчя.

Відкинутий поривом вітру комір шинелі надає композиції динаміки. За тло для скульптури слугує невисока стіна, що візуально вирізняє зону пам’ятника від розташованої за ним двоповерхової цегляної будівлі.

В памяти народной / Под ред. П. Т. Тронько. – К., 1985.