2003 р. Огорожа

Тетяна Трегубова

2003 р. Огорожа

303.3. Огорожа з брамами, 1-а пол. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Костьольна, 17 – вул. Трьохсвятительська, 7. Вздовж червоної лінії забудови вулиць та у глибині садиби, навколо прилеглого до костьолу прямокутного подвір’я.

На 1846 зображена цегляною з боку вул. Костьольної та у вигляді дерев’яного паркану з боку вул. Трьохсвятительської. Сучасного вигляду, ймовірно, набула в 1913–14 під час спорудження прибуткового будинку (вул. Трьохсвятительська, 7) та реконструкції у 1914 парафіяльного будинку (вул. Костьольна, 13-а) й школи (вул. Костьольна, 13-б).

Цегляна на цоколі, тинькована. Складається з ритмічно встановлених квадратних у перетині підвищених стовпів і глухих фільончастих прясел з карнизними гуртами. Обрамлення стовпів з боку вул. Костьольної і внутрішнього, прилеглого до костьолу подвір’я має ознаки стилю модерн – напівкруглі завершення з декоративними круглими нішками у центрі.

В огорожі влаштовано три проїзні брами. Скромно оформлений в’їзд на подвір’я будинку на вул. Трьохсвятительській, 7 має другорядний характер.

Симетрична парадна брама обабіч головного фасаду костьолу відіграє значну композиційну роль. Поряд з проїздами, фланкованими високими стовпами, у стіні прорізано по одній арковій хвіртці. Основними елементами архітектурного оздоблення виступають ошатні металеві заповнення проїздів і отворів хвірток: знизу фільончасті глухі, вгорі з ажурних металевих грат. Рисунок грат, утворений з рослинних мотивів, арабесок і волют, є характерним для періоду історизму кін. 19 – поч. 20 ст. По осі проїздів, над заокругленими завершеннями стулок встановлено акцентні латинські хрести.

Огорожа – композиційно важлива функціональна частина забудови садиби Олександрівського костьолу.