Лариса Толочко, Тетяна Трегубова

490.5. Дача поч. 20 ст., в якій містилася школа Українського штабу партизанського руху (архіт., іст.).

Вул. І. Крамського, 10. На розі з вул. Верховинною, в глибині садиби. Первісна адреса – вул. Петропавлівська, 318, пізніше – № 40. На поч. 20 ст. належала В. Гудшон.

Одноповерхова, з цокольним напівповерхом у тильній частині, цегляна, пофарбована, цоколь облицьовано плиткою. У плані складної конфігурації, з центральним дворовим крилом та двома бічними ризалітами на східному (головному) фасаді. Перекриття пласкі дерев’яні, дах вальмовий під бляхою, внутрішнє планування двобічно-коридорне. Входи – один у центрі головного, два – на бічному південному фасадах. Вирішена у стилі модерн.

Композиція будинку тяжіє до симетрії відносно поперечної осі схід – захід.

Симетрію дещо порушують засклена дерев’яна веранда на південно-західному наріжжі та пізніша прибудова до Т-подібного у плані південного дворового крила.

Фасади, з різними за пропорціями й дещо заглибленими у площину стіни прямокутними прорізами, пластично оброблено гладенькими міжвіконними лопатками, над якими проходить триступінчаста фризова смуга та невеликий карниз, прикрашений сухариками.

Провідним елементом архітектурного оформлення є характерні для модерну виступаючі тривіконні площини під фігурними аттиками, дві з яких оздоблюють причілки ризалітів, дві – на бічних фасадах і ще дві – на тильному (обабіч дворового крила) фасаді. Площини фланковано частково канелюрованими похилими лопатками, що переходять у вінцеві стовпці з волютоподібним завершенням. Затиснута між стовпцями середня частина аттика має лучковий абрис з підвищеною ділянкою у центрі, яку знизу підкреслюють три прямокутні нішки. Форму аттика повторює нижня карнизна дуга та верхнє окреслення трьох ніш, у які вписано вікна. Аналогічній характер має оформлення отвору парадного входу, розташованого по осі головного фасаду.

Спрощене архітектурне оформлення тильного дворового крила складається з триступінчастого фризу й карниза з сухариками. Пов’язана з ганком дерев’яна веранда на південно-західному наріжжі засклена.

Первісне оздоблення інтер’єрів не збереглося. Будинок, що відзначається оригінальним трактуванням архітектури доби модерну, є одним з кращих зразків старовинної забудови дачного селища Святошин.

У січні 1944 – січні 1945 в будинку містилася школа Українського штабу партизанського руху, яка готувала кадри для боротьби в тилу нацистських загарбників.

1975 на фасаді будинку встановлено гранітну меморіальну дошку з анотаційним текстом (арх. І. Прокопенко).

Тепер садибу займає державна медична установа.

Література:

Весь Киев: Адресная и справочная книга на… (1905 – 1906) год. – К., 1905 – 1906; Иссерлис Л. Дачные местности вблизи Киева. – К., 1909; Киев и ближайшие окрестности. – К., 1897; Киевское слово. – 1896. – 4 сент. (№ 3116); Хайкис С. Окрестности Киева как климатический курорт. – К., 1929.