Тетяна Скібіцька

Особняк, поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Круглоуніверситетська, 12.

На повороті вулиці, на садибній ділянці, що має різкий схил рельєфу до глибини кварталу. Зведено за проектом арх. І. Бєляєва. У 1987 р. розпочато комплексний капітальний ремонт, внаслідок чого змінилося внутрішнє планування.

Двоповерховий з боку головного фасаду, чотириповерховий – з подвір’я, цегляний, тинькований. До тильного фасаду прибудовано невеликий одноповерховий об’єм із відкритою дерев’яною верандою. Головний фасад має асиметричну тридільну композицію з прибудованим чотириколонним портиком великого іонічного ордера, завершеним трикутним фронтоном. Перший поверх оздоблено рустом. Вікна характерних для класицизму витягнутих пропорцій завершено напівциркульними архівольтами з клинковими перемичками. У ліпному декорі використано орнаменти у стилі неокласицизму – композиції з перевитих стрічками вінків.

Будинок – один з найкращих зразків неокласицистичного напряму в архітектурі Києва поч. 20 ст. Тепер – Посольство Ісламської Республіки Іран.

Ивашкевич Я. Театр «Студия» Станиславы Высоцкой в Киеве // Вопросы театра. – М., 1965;

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – К., 1983. – Т. 1.