Борис Єрофалов, Михайло Кальницький

Житловий будинок, 1914 – 15 рр.

(архіт.).

Вул. Круглоуніверситетська, 7.

У рядовій забудові вулиці, на крутому схилі Липського плато, зверненого до Бессарабської пл. Зведено як прибутковий будинок Київського доброчинного товариства на садибі, що належала Сулимівським добродійним закладам, за проектом арх. М. Даміловського у стилі неокласицизму. Через перепад рельєфу п’яти-, шестиповерховий, з напівпідвальним поверхом, цегляний, у плані Т-подібний. Перекриття плоскі, дах похилий. Ліфт і парадні сходи, освітлені зенітним ліхтарем, розміщено в центрі. Кожний поверх був розрахований на чотири квартири. До парадних прилягає двоє чорних сходів, зміщених по вертикалі на напівповерх, унаслідок чого рівень квартир дворового блоку не збігається з відмітками підлоги вуличного об’єму. Головний фасад симетричний, тридільний, фланкований розкріповками з плоскими гранчастими еркерами й аттиками. Центральна вісь підкреслена широким трикутним щипцем з напівциркульним слуховим вікном. Подібні щипці вінчають бічні брандмауерні стіни, що здіймаються над забудовою. Рустований цоколь і перший поверх вирішено в лаконічних формах. Декоративні ліпні вставки й балкони різної форми на верхніх поверхах пожвавлюють пластику фасаду, завершеного розвиненим карнизом. Будинок має безумовну архітектурну та містобудівну цінність, формуючи мальовничу панораму непарного боку Хрещатика.

ЦДАМЛМУ, ф. 53, оп. 1, спр. 8;

Годовой отчет Киевского благотворительного общества за 1915 год. – К., 1915.