Дмитро Горбачов

Житловий будинок рубежу 19 – 20 ст., в якому проживала Екстер О. О.

(іст.).

Вул. Круглоуніверситетська, 6.

На червоній лінії забудови вулиці. Триповерховий, цегляний. Тут у квартирі № 5 на третьому поверсі в 1904 – 15 та 1920 р. жила разом з матір’ю С. Григорович (наймали квартиру у домовласника Мировича) Екстер Олександра Олександрівна (1882 – 1949) – художниця театру і кіно, педагог. Навчалася в 1901 – 03, 1906 рр. у Київському художньому училищі (у М. Пимоненка), 1908 р. – в Парижі. Одна з організаторів у 1914 р. Київської групи художників «Кільце». Сформувалася як художник кубофутуристичного напряму, засновниця київської школи сценографів-конструктивістів, яка мала вплив на розвиток театрального мистецтва Європи й Америки. 1920 в цій квартирі проводила заняття з молодими художниками. У 1920-х pp. (під час її перебування в Москві та Парижі) тут містилася студія художника театру Меллера Вадима Георгійовича (1884 – 1962), пізніше – студія Об’єднання сучасних майстрів України.

ЦДАМЛМУ, ф. 2328, оп. 1, спр. 1005;

Коваленко Г. О. Екстер. – К., 1993;