Елла Піскова

Інститут світової економіки і міжнародних відносин, в якому працював Шлепаков А. М.

(іст.).

Вул. Леонтовича, 5.

На червоній лінії забудови вулиці. Будинок споруджено на поч. 20 ст.; чотириповерховий, з цоколем, цегляний.

З 1980 р. тут розміщувався Інститут соціальних та економічних проблем зарубіжних країн АН УРСР, заснований 1978 р. на базі наукових підрозділів Інституту історії АН УРСР та Інституту економіки АН УРСР. З 1992 р. – Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України.

У 1980 – 92 рр. в цьому будинку працював Шлепаков Арнольд Миколайович (1930 – 96) – історик, акад. АН УРСР (з 1982), дійсний член Європейської Академії наук, мистецтв і гуманістики, заслужений діяч науки і техніки УРСР (з 1995). Засновник і перший директор інституту (1978 – 92). Одночасно академік-секретар Відділення економіки АН УРСР (1982 – 88), віце-президент Українського відділення товариства «СРСР – США». Багато років очолював редакційну колегію республіканського міжвідомчого збірника «Зарубіжний світ: соціально-політичні та економічні проблеми». Відзначений премією ім. Д. Мануїльського АН УРСР (1982). Зробив значний внесок у становлення та розвиток в Україні досліджень з проблем всесвітньої історії, зокрема американістики, міжнародних і міжнаціональних відносин, соціально-економічної історії зарубіжних країн, політології. Наукові праці присвячено проблемам соціальної історії США і Канади, робітничого руху, міжнародних міграцій. Працював у кабінеті директора (кімната № 301).

Арнольд Михайлович Шлепаков // Укр. іст. журнал. – 1996. – № 5;

Арнольд Михайлович Шлепаков // Урядовий кур’єр. – 1996. – 6 черв.;