Михайло Кальницький

Їдальня студентів університету, 1902 – 03 рр.

(архіт.).

Вул. Леонтовича, 3.

У ряді забудови кварталу, на червоній лінії вулиці. «Товариство допомоги незаможним студентам Університету св. Володимира», яке складалося головним чином з професорів університету на чолі з психіатром І. Сікорським, поставило за мету забезпечити бідних студентів дешевим харчуванням. Для цього придбали ділянку землі; архітектор університету, цивільний інж. Ф. Ессен безкоштовно розробив проект будинку їдальні. Його споруджувала будівельна контора відомого київського підрядчика Л. Гінзбурга. Крім головного корпусу, на подвір’ї зведено одно-, двоповерхові службові флігелі вздовж периметра прямокутної в плані ділянки. Їдальня обслуговувала студентів протягом п’яти змін по 204 особи у кожній.

Будинок триповерховий, цегляний, у плані Г-подібний, з центральним проїздом на подвір’я і бічним розміщенням сходової клітки. Обідня зала – на другому поверсі, що знайшло відображення у висоті і розмірах віконних прорізів. Асиметричний шестивіконний фасад з арковими прорізами вирішено у стилі неоренесанс. Його тектоніку характеризує чітке ярусне членування. Площина стіни розкріпована, увінчана ґратчастим парапетом. Нижній ярус рустований, середній вирішено у тосканському ордері, густе розміщення спарених вікон верхнього ярусу фасаду створює враження аттикового поверху. Типологічно рідкісна для свого часу громадська споруда. У 1990-х pp. будинок реконструйовано. Тепер тут міститься ресторан «Будапешт» з казино та вар’єте, при цьому надбудовано криволінійний фронтон та розширено перший поверх заскленою прибудовою.

Киевлянин. – 1903. – 20 июня;

Киевская газета. – 1902. – 14 июня.