Тетяна Скібіцька

Житловий будинок, 1909 р.

(архіт.).

Вул. Лютеранська, 32-а.

У ряді периметральної забудови. Зведено за проектом арх. Ф. Олтаржевського на території садиби домовласників Г. Кірхгейма та В. Мозерта. Є чоловим, паралельно якому на подвір’ї розташований п’ятиповерховий флігель (1910-і pp.). У декорі використано прийоми модерну, риси ренесансних та барокових архітектурних форм. П’ятиповерховий цегляний, односекційний. Перші три поверхи облицьовано гранітними і вапняними плитами, верхні два – тиньковані. Композиція фасаду асиметрична. Зміщений ліворуч головний вхід у ризаліті невеликого виступу оформлено аркою. Характерною деталлю будинку є акцентування входу масивною скороченою колоною корінфського ордера. Ефектно використано контрасти фактур – гладеньких облицювальних плит та грубого тиньку у поєднанні з рельєфними вставками. Первісно будинок мав конусоподібне завершення даху над лівим ризалітом і прикрашений скульптурами аттик.

Належить до групи пам’яток ретроспективного напряму архітектури поч. 20 ст.

ДАКО, ф. 1542, оп. 1, спр. 111.