Дмитро Малаков, Тетяна Скібіцька

Житловий будинок, 1901 р.

(архіт.).

Вул. Заньковецької, 10/7.

На розі вулиць Заньковецької та Лютеранської. Збудований у формах історизму як прибутковий будинок за проектом арх. М. Казанського. У вересні 1941 р. згорів. Частково добудований та відновлений у 1950-х pp. під керівництвом арх. Б. Приймака.

П’ятиповерховий, цегляний, тинькований (з боку вул. Заньковецької перший поверх заглиблений у приямок), у плані Ш-подібний, багатосекційний. Фасади розчленовано неглибокими ризалітами із напівколонами корінфського ордера на рівні четвертого – п’ятого поверхів, заокруглене наріжжя акцентовано балконами. Верхні поверхи дворових крил, що звернені у бік Хрещатика, оформлено декоративними портиками у дусі 1950-х pp. До правого торця на вул. Заньковецької добудовано житлову секцію, яка разом з аналогічною симетричною секцією, добудованою до торця будинку № 6, фланкує курдонер перед будинком № 8.

МФ ДержНДІТІАМ. Леонтович В. Г. Архитекторы, инженеры-строители и скульпторы, работавшие в Киеве в период 1850 – 1925 гг. – К., 1980.