Марія Гончаренко

521.4. Житловий будинок, серед. 1930-х рр. (архiт.).

Вул. Л. Толстого, 16. У ряді забудови кварталу між вулицями Вєтрова та Саксаганського.

П’ятиповерховий на високому цоколі, цегляний, тинькований, у плані майже прямокутний. Дах односхилий з бляшаною покрівлею. Перекриття пласкі.

Призматичний об’єм містить три- і двоквартирні секції з парадним та дворовим входами. Застосовано систему поздовжніх несучих стін.

Симетрію чолового фасаду ледь порушує розташована праворуч вставка з арковим отвором проїзду у двір. Центральну вісь виражено неявно: підкреслено порталом входу та балконом з балюстрадою на рiвнi п’ятого поверху.

Основними елементами архітектурного рішення є два бічні слабовинесені ризаліти сходових кліток з вертикальним заскленням, площину між якими оформлено декоративними арками завширшки на одне вікно і заввишки з другого по п’ятий проверх. Нижній поверх трактовано як цоколь. Основну площину стіни у простінках розкріповано пілястрами, об’єднаними вгорі декоративними рустованими арками пласких ніш, в які вміщено здвоєні вузькі прямокутні віконні прорізи. Балкони квартир огороджені металевими гратами з геометричним рисунком.

Вікна і двері прямокутні. Основним засобом виразності у рішенні тильного фасаду є зіставлення гладенької поверхні стіни та прорізів, що мають рамкове обрамлення. Усі архітектурні елементи фасадів вирiзняються пропорційністю та добротністю виконання.

Будинок – характерний зразок періоду взаємодії конструктивізму з використанням засобів ордерної архітектури.

Тепер частину приміщень займають магазини.

Київ: Історичний огляд. – К., 1982.