Саксаганського вул.

Саксаганського вул.

Назви в різний час:

* Велика Жандармська та Мала Жандармська (від 1830-их р. до 1881 р.).

* Маріїнсько-Благовіщенська (1888-1919).

Історія

У 1830-их роках, у зв‘язку із будівництвом Нової Печерської фортеці, що мало наслідками фактичне знесення Печерську і виселення його мешканців у інші частини міста, почалося освоєння місцевості піівденніше Золотих воріт. Тоді ж почалося розпланування і забудова простору між колишніми валами давньоруських часів і долиною річки Либідь на півдні та південному заході. Було прокладено десятки нових вулиць, а загалом місцевість здобула назву Новоє Строєніє (Нова Забудова).

Тоді ж від еспланади фортеці в бік Брест-Литовського шосе було прокладено 2 нових вулиці: Велику Жандармську(до вулиці Тарасівсько) та Малу Жандармську(від вулиці Паньківської до району майбутньої Галицької(Перемоги) площі). Простір між вулицями Паньківською та Тарасівською був зайнятий приватними садибами, через які 1881 року було прорізано шлях і дві самостійні вулиці були об‘єднані в одну-Жандармську. Згодом, через появу на вулиці Маріїнської горомади та будівництва церкви Благовіщення, вулицю було названо Маріїнсько-Благовіщенською.

В той же час (1880-і-1900-і роки) вулиця стає місцем проживання чи тимчасового перебування видатних діячів української культури та мистецтва – Михайла Старицького (мешкав у будинку № 93), Миколи Лисенка (мешкав у будинку № 95), Лесі Українки (мешкала у будинках № 97, 101, 115), Олени Пчілки, Івана Франка.

Протягом 1885-1887 рр. споруджується Благовіщенська церква(знаходилася на місці будівлі школи, № 64). Вулиця в цей період впорядковується, замощується, по ній прокладається трамвайна лінія (1897), будуються гарні багатоповерхові будинки, що й дотепер визначають обличчя вулиці.