Тетяна Товстенко

521.2. Житловий будинок, 1879 – 87 (архіт.).

Вул. Л. Толстого, 8. На червоній лінії забудови вулиці.

1879 – 1916 садиба належала дружині купця Д. Амеличевій, на замовлення якої 1879 розпочато будівництво триповерхового житлового будинку, 1880 – цегляного флігеля та служб за проектом арх. П. Спарро. Будівництво головного будинку призупинили, 1887 за повторним дозволом Київської думи завершено за цим самим проектом. Згідно з проектом, фасад був розкреслений пілястрами коринфського ордера на три частини: центральну та дві бічні. 1882 у садибі були розташовані: цегляний триповерховий будинок, де на поверхах містилося по 14 кімнат. Кожен поверх мав по чотири балкони, з них два на залізних рейках виходили на вулицю, два на мурованих стовпах – у двір, де розташовувався триповерховий флігель. Зберігся лише головний житловий будинок, який мав первісно Т-подібну конфігурацію. У повоєнні роки надбудовано четвертий поверх, частину об’єму розібрано. Під час ремонту пілястри на трьох нижніх поверхах фасаду втрачено.

Чотириповерховий, цегляний, тинькований, у плані наближений до Г-подібного. Дах двосхилий над чоловим крилом. Односекційний, з двома квартирами на поверсі. Перекриття пласкі. Архітектура виконана з використанням мотивів класицизму.

Чоловий фасад симетричний за композицією. На надбудованому поверсі центральна частина будинку відокремлена від бічних здвоєними пілястрами доричного ордера. Горизонатальні членування утворюють гурти над першим поверхом та широкий карниз (колишній вінцевий) над третім. По вертикалі центр композиції підкреслено здвоєними віконними прорізами та парадним входом. Симетрію підтримано низкою балконів на другому – четвертому поверхах з обох боків.

Перший поверх рустовано. Вікна четвертого поверху – двостулкові, на першому – перетворені на вітринні. Віконні прорізи оздоблено фігурними лиштвами, на другому поверсі ще й трикутними сандриками, що збереглися лише на бічних площинах фасаду. Підвіконня на другому поверсі декоровано накладними дошками, на третьому – фігурними поличками на стилізованих трикутних кронштейнах. Вінцевий карниз складають полички, оторочені дрібними зубчиками. Розкішно декорований карниз між третім та четвертим поверхами включає полички, мереживо аркових деталей, оторочених дрібними зубчиками та гладеньким фризом. Металеву огорожу балконів первісного рисунка замінено на грати. Оздоблення інтер’єрів квартир (ліплення, каміни) не збереглось.

Будинок – один з кращих зразків київської архітектури 1880-х рр.

Тепер частину приміщень займає «Діамант-банк».

Література:

ДАК, ф. 143, оп. 2, спр. 27; ф. 163, оп. 41, спр. 1769; оп. 58, спр. 203; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1906 год. – К., 1906; – … на 1910 год. – К., 1910; – … на 1911 год. – К., 1911; Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на 1912 год. – К., 1912; – … на 1913 год. – К., 1912; – … на 1916 год. – К., 1916.