Олександр Тищенко

490.1. Адміністративний будинок, кін. 1930-х рр. (архіт.).

Вул. Львівська, 8/6. Біля перетину вул. Львівської та А. Петрицького, головний фасад зі входом з боку вул. А. Петрицького. До кін. 1940-х рр. використовувався як житловий.

Двоповерховий, цегляний, тинькований. Вальмовий дах вкритий хвилястим шифером, перекриття пласкі. Поверхи пов’язані двомаршовими кам’яними сходами, положення яких фіксує поперечну вісь споруди. Внутрішнє планування двобічно-коридорне, об’ємнопросторовому рішенню властива центрально-осьова симетрія відносно поперечної осі. Планувальна пляма – майже прямокутного абрису, з двома симетричними бічними розкріповками на чоловому фасаді й центральним ризалітом на тильному фасаді. Стильове рішення витримано у формах неокласицизму радянської доби.

Горизонтальні й вертикальні елементи фасадів добре збалансовані й врівноважені, що створює виразну, спокійну, класицистичну за характером композиційну побудову. Виразними вертикальними акцентами невисокої й невеликої за архітектурним масштабом споруди є широкі наріжні лопатки розкріповок, що поєднують обидва поверхи.

Перший поверх, трактований як потужний цоколь, прорізаний дощаним з поперечними швами рустом. Змістовний горизонтальний компонент створюють надвіконний й міжповерховий профільовані гурти, широка стрічка повного антаблемента з гладеньким фризом й профільованим тягнутим карнизом. Тильний фасад акцентовано центральним слабовинесеним ризалітом, але структура й застосування тут архітектурних елементів – такі ж самі, як на чоловому фасаді. Бічні фасади прорізані мірним ритмом невеликих прямокутних вікон з рамковою лиштвою.

Оздоблення інтер’єрів сучасне: дерев’яні та шпонові панелі, облицювальні стінові плити з черепашнику, підвісні стелі. У приміщеннях першого поверху зберігся первісний паркет виразного абрису з аплікатурою у вигляді розеток. Збереглося також первісне, геометричного рисунка металеве огородження сходів.

Споруді притаманна значна стильова виразність і характерні риси архітектури 1930-х рр.

Тепер тут містяться установи райдержадміністрації.