Лариса Толочко, Тетяна Трегубова

490.9. Садиба, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Львівська, 15. На території, підпорядкованій Міністерству оборони України, займає кілька колишніх дачних ділянок. Первісна адреса – вул. Пушкінська, 252 (№ 23). На поч. 20 ст. належала О. Васильєвій. В історичних межах ділянки збереглися дачний будинок, огорожа з брамою, колишній флігель (праворуч від будинку), який внаслідок перебудов втратив архітектурну цінність.

Дачний будинок, кін. 19 – поч. 20 ст.

З відступом від лінії огорожі. Одноповерховий, з напівпідвалом, цегляний, пофарбований, з дерев’яними (тепер замальованими) верандами на головному, бічному (східному) і тильному фасадах. Цоколь облицьовано сучасною плиткою. У плані складної Г-подібної конфігурації, внутрішнє планувння коридорного типу. Дах вальмовий під бляхою з декоративним наметом, вкритим металевою лускою. Вирішений у формах еклектики, що поєднують елементи французького ренесансу (еркер з наметом) та неоросійського стилю (цегляний декор).

При загальній асиметрії архітектурної композиції будинку чоловий (північний) фасад має врівноважену побудову. Його центр відзначено ризалітом із гранчастим еркером, що виступає перекритим восьмигранним шатровим дахом зі шпилем та ажурною металевою короною. По краях фасаду з дерев’яних веранд влаштовано два входи.

На фасадах віконні прорізи прямокутні. Верхні П-подібні за формою частини їхніх перемичок спираються на бічні лопатки з подвійними валиками – перехватами, підвіконня прикрашено пояском сухариків і прямокутними фільонками. Три вікна еркера увінчано лучковим (у центрі) і трикутними сандриками. Міжвіконня головного фасаду оздоблено рустуванням, бічні фасади – з широкими лопатками з перехватами. Рівень перемичок по периметру споруди відбито переривчастою фризовою смугою, утвореною дрібними арками, розділеними вертикальними елементами, що асоціюються з тригліфами. Первісні інтер’єри та архітектурне оформлення веранд не збереглися.

Будинок – зразок пишно оздобленої дачної споруди кін. 19 – поч. 20 ст.

Огорожа з брамою, поч. 20 ст. На червоній лінії забудови вулиці, по усій ширині первісної дачної ділянки. Цегляна, тинькована й побілена, з гратчастим металевим заповненням, на кам’яному цоколі. Вирішена у традиціях історизму з відчутним впливом стилю модерн. Квадратні у плані підпірні стовпці мають вкритий бляхою напівциліндричний верх з бічними заплечиками. Вінцевий карниз із сухариками утворює напівциркульну нішку з круглим елементом у центрі, від якого донизу відходять цегляні приступки. Аналогічний, але значно спрощений абрис притаманний пілонам двостулкової брами, що декоровані пласкими фасадними нішами. Цоколь оздоблено низкою зубців і окремими кам’яними рустами. Ковані грати брами та огорожі мають вишукані форми.

Огорожа з брамою – єдиний збережений зразок первісних малих архітектурних форм у дачному селищі Святошин.

Література:

Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1903 год. – К., 1903; – … на 1905 год. – К., 1905; – … на 1913 год. – К., 1913; Дачник: Дачные места вблизи Киева. – К., 1909; З історії української реставрації. – К., 1996.