Лариса Толочко

490.4. Дача, поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Львівська, 34. В глибині садиби, у східній частині території школи-інтернату № 15, що займає кілька колишніх дачних ділянок. Первісна адреса – вул. Пушкінська, 1, пізніше – № 34.

Ділянка № 224 на поч. 20 ст. належала М. Туркуль.

Одноповерхова, дерев’яна, обкладена цеглою, у плані прямокутна. Дах вальмовий під шифером, перекриття пласкі дерев’яні. Внутрішнє планування дворядне з сучасним тамбуром входу на бічному (західному) фасаді. Вирішена у цегляному стилі з елементами історизму.

Призматичний об’єм з рустованими головним фасадом та наріжжями завершує карниз із сухариками й аркатурний фриз на південному та східному фасадах. Прямокутні вікна оформлені сандриками і підвіконними нішами. Головний фасад має чотири віконні прорізи, прикрашені трикутними сандриками, а також закладений отвір первісного входу біля південно-західного наріжжя. Віконні прорізи на бічному і тильному фасадах оздоблено прямими сандриками та клинчастими замковими каменями.

Будівля є зразком скромної за архітектурою дачної забудови поч. 20 ст.

Тепер використовується як навчальний клас школи-інтернату № 15.