Надія Вірич, Дмитро Малаков

Особняк Івенсен Т. П. 1883 р., в якому проживали Затонський В. П., Коротченко Д. С.

(архіт., іст.).

Вул. Липська, 2.

У садибі на розі вулиць М. Грушевського і Липської. Зведено за проектом військового інженера, підполковника В. Катеринича для Т. Івенсен – вдови генерал-майора Ф. Івенсена. У 1899 р. садибу придбав статський радник, голова правління Київського поземельного банку М. Філіппов, власником якої був до 1917 р.

Одноповерховий, цегляний, у плані прямокутний. Планування коридорне.

Головний фасад із ризалітом звернений на захід, у бік вул. Інститутської, бічний – на червоній лінії забудови вул. Липської. Парадні фасади об’єднує горизонтальна орнаментальна тяга, що переходить в обрамлення вікон. Центральну вісь акцентує тригранний ризаліт. Над вуличним фасадом, своєрідно підкреслюючи його роль, підноситься складної форми дах із ажурними кованими ґратами й декоративними наріжними вежками. Оздоблення фасадів виконано в цеглі. У кількох внутрішніх приміщеннях збереглися виконані у стилі ренесанс деталі ліплення стін та стель. Навколо будинку – невеличкий сад, відокремлений від вулиць парканом із металевими ґратами на цегляному цоколі, зі стовпами, увінчаними декоративними вазами (пізнішого походження).Особняк є характерним зразком забудови Липок кін. 19 ст.

У 1934 – 37 рр. будинок займав Затонський Володимир Петрович (1888 – 1938) – державний і партійний діяч УРСР, акад. ВУАН (з 1929). З 1933 р. очолював Наркомат освіти УРСР, був головним редактором Української Радянської Енциклопедії. Репресований органами НКВС, розстріляний 29 липня 1938 р.

У повоєнний час тут проживав Коротченко Дем’ян Сергійович (1894 – 1963) – державний і партійний діяч УРСР. У 1947 – 54 рр.- голова Ради міністрів УРСР. З 1954 р. – голова президії Верховної Ради УРСР.

Тепер особняк використовується як резиденція для офіційних осіб, що відвідують Україну.

Календарь: адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913;