Дмитро Малаков

Особняк Уварової Н. Ф., 1912 р.

(архіт.).

Вул. Липська, 16.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджено за проектом арх. П. Голландського на замовлення доньки відомого цукропромисловця Ф. Терещенка, за чоловіком – графині Н. Уварової.

Двоповерховий, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. Композиція головного фасаду вирішена асиметрично, з двома ризалітами по флангах: меншим – ліворуч, більшим, з парадним входом у формах стилю ампір – праворуч. Ризаліти оздоблено накладними чотириколонними доричними портиками на високому цоколі. Фасади декоровано характерними ампірними деталями: рустом, кованою огорожею, балюстрадами фальшивих балконів, маскаронами, медальйонами та перевитими стрічками вінками. Провідну роль правого ризаліту з парадним входом підкреслено трикутним щипцем над балконом другого поверху, збагаченим великим архівольтом.

В інтер’єрах парадних приміщень, що містяться на першому поверсі, застосовано декор з рисами ампіру (вестибюль, хол), рококо та ренесансу: художнє ліплення на стелях і стінах, мармурові каміни, інкрустований паркет, поліроване богемське скло, дерев’яні панелі тощо. На другий поверх ведуть тримаршові дерев’яні сходи з різьбленою дерев’яною огорожею у стилі ренесанс. Парадна зала, розміщена вздовж паркового фасаду, сполучається з терасою, оформленою напівротондою зі спареними колонами іонічного ордера. Парковий фасад крила прикрашено скульптурою античної богині полювання Діани, встановленою в ніші, а також картушем із гербом роду Уварових, смолоскипами тощо. Бічні фасади також асиметричні: невеличкий ґанок розташовано ліворуч; праворуч містилася тераса (не збереглася). У глибині ділянки був обнесений муром сад, який виходив на вул. Левашовську (сучасна вул. Шовковична) і тягнувся вздовж Липського пров. На подвір’ї залишилася триповерхова службова споруда, зведена після 1917 р. Особняк є цікавою пам’яткою архітектури, що дає уявлення про забудову Липок поч. 20 ст.

Після громадянської війни тут розташовувалися губернські, потім – обласні управління ДПУ, НКВС, НКДБ, МВС, КДБ. З 1987 р. розміщуються різні громадські організації: Український фонд культури, Український дитячий фонд, Українська республіканська рада ветеранів війни та праці, Українська цукрова біржа та ін.

Календарь: адресная и справочная книга г. Киева за 1914 год. – К., 1913;

Короткий статистично-економічний довідник Київської області 1932 року. – К., 1932;