Михайло Кальницький

559.5. Житловий будинок 1902, в якому бував Паустовський К. Г. (архіт., іст.).

Вул. Чапаєва, 2/16. На розі з вул. І. Франка, на червоних лініях забудови вулиць.

Споруджений на замовлення козака А. Терещенка за проектом І. Ніколаєва як прибутковий будинок з чотирма житловими секціями і торговельними приміщеннями на першому поверсі.

Чотириповерховий з підвалом, мурований, у плані Г-подібний, зі зрізаним наріжжям. Планування чотирисекційне, в радянський час частково змінене. Перекриття пласкі. Дах двосхилий.

Оформлений під впливом історизму.

Видовжений фасад на вул. Чапаєва розчленовано трьома вертикальними розкріповками, виділеними рустованими лопатками й розвиненими аттиками з невеликими трикутними щипцями; під аттиками – круглі віконця. Аналогічна розкріповка членує фасад на вул. І. Франка. Пофарбовані фасади оздоблює візерунок цегляного мурування, у декор включено картуш з датою спорудження будівлі. Цоколь облицьовано плиткою «кабанчик». Вікна в розкріповках різної форми: дводільні, здвоєні, півциркульні.

Будинок – цінний зразок житлової архітектури Києва поч. 20 ст.

У 1900-х рр. у будинку не раз бував Паустовський Костянтин Георгійович (1892 – 1968) – письменник. У цей час – учень Першої Київської гімназії. За цією адресою у квартирі № 27 у своєї родички Т. Якубович проживав Т.-А. Фіцовський – однокласник і один з найближчих друзів майбутнього літератора.

Тепер на першому поверсі містяться Бібліотека ім. А. Міцкевича Управління культури Шевченківської районної у Києві державної адміністрації, магазин канцтоварів, частину приміщень першого і другого поверхів займає Партія зелених України.

ДАК, ф. 108, оп. 85, спр. 4, 4-а; Хинкулов Л. Ф. Золотые ворота Киева. – К., 1988.