Михайло Кальницький

Вул. Чапаєва, 4, 4-б, 4-в, 4-г. Складається з головного будинку на червоній лінії забудови вулиці і трьох флігелів на подвір’ї.

Ділянка забудована на замовлення її власника – дворянина М. Змієвського за проектом арх. М. Гарденіна. У садибі розташовувались й службові споруди. Забудова використовувалась як прибутковий комплекс з приміщеннями, призначеними для житла та установ.

Головний будинок (№ 4). Чотириповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані наближений до прямокутного. Планування двосекційне, змінене. Дах двосхилий. Перекриття пласкі.

Оформлений еклектично з елементами неоренесансу. Складається з двох секцій, симетричних відносно центральної осі, яку фіксує розкріповка, підкреслена півциркульною в’їзною аркою і прямокутним аттиком. Розкріповку фланковано на рівні другого – третього поверхів здвоєними лопатками, на рівні четвертого поверху – парами жіночих напівпостатей у вигляді герм. Ще дві розкріповки, що відповідають парадним входам, оформлено однаково: фланковано на рівні другого – третього поверхів тричвертєвими коринфськими колонами, на рівні четвертого – каріатидами, завершено криволінійними аттиками з пальметами. Вікна в розкріповках – високі, з півциркульними перемичками. Карниз розкріпований, фриз оздоблений ліпленим рослинним орнаментом.

В оформленні віконних прорізів використано пілястри зі спрощеними доричними, коринфськими та іонічними капітелями. Простінки вікон другого поверху декоровано орнаментом з голівками путті, між вікнами третього – імітацією рицарських гербів. Площину фасаду першого поверху рустовано. Замковий камінь в’їзної арки прикрашено лев’ячою маскою в картуші, у вхідних порталах вміщено жіночі маскарони. Декоративне оздоблення доповнюють опуклі огородження балконів. Над лівим входом – піддашок на ажурних кронштейнах. Збереглися полотна вхідних дверей і частини вікон, а також ліплені деталі інтер’єрів.

Будинок – ефектний та оригінальний зразок т. зв. київського ренесансу.

Флігель (№ 4-б). У другому ряді забудови ділянки, паралельно червоній лінії вулиці.

Чотириповерховий з підвалом, цегляний, у плані прямокутний з тильним ризалітом, односекційний. Планування двобічне. Перекриття пласкі. Дах дво-хилий з бляшаною покрівлею.

В оформленні чолового фасаду використано елементи стилю ренесанс і цегляного стилю. Композиція центрально-осьова, симетрична. Головну вісь виділено підвищеною розкріповкою з півциркульним завершенням, яку прорізано вхідним отвором та високим багатодільним вікном сходової клітки заввишки у три поверхи. Фасад і центральну розкріповку фланковано лопатками. Вертикальні членування доповнюють лопатки у простінках вікон трьох верхніх поверхів – пласкі на другому й четвертому, фільончасті на третьому. Метрично прорізані прямокутні вікна обабіч центральної осі на першому поверсі акцентовано рельєфними клинчастими перемичками із замковими каменями. Вінцевий карниз підкреслює аркатурний фриз.

Флігель (№ 4-в). У суміжному дворі, чоловим фасадом звернений на вул. І. Франка. Чотириповерховий з підвалом, цегляний, у плані Т-подібний. Перекриття пласкі. Дах двосхилий по дерев’яних кроквах, покрівля бляшана.

Композиція чолового фасаду центрально-осьова, симетрична. Головну вісь з вхідним отвором виділено розкріповкою й акцентовано широкими віконними прорізами, на третьому і четвертому поверхах з півциркульними перемичками. Центральну розкріповку фланковано пласкими лопатками та увінчано фігурним аттиком. Лопатки з боків фасаду рустовано на рівні другого й третього поверхів. Віконні прорізи обабіч центральної осі – з лучковими перемичками, відокремлені пласкими поповерховими лопатками. Завершує фасад уступчастий карниз на кронштейнах.

Флігель (№ 4-г). На тильній та бічній межах ділянки, у третьому ряді забудови.

Двоповерховий цегляний, у плані Г-подібний. Перекриття пласкі. Дах односхилий, покрівля бляшана. Чоловий фасад розчленовано міжповерховим карнизом, прорізано прямокутними вікнами обох поверхів, завершено уступчастим карнизом з поясом сухариків. Прямокутний вхідний отвір влаштовано з лівого краю, біля кута. Звернений у бік вулиці торцевий фасад має заокруглене наріжжя.

Тепер у будинку № 4 – Консульський відділ Посольства Словацької Республіки в Україні, офісні приміщення; № 4-в – турфірма «Ясон тревел Україна»; приватний нотаріус; є житлові квартири.