Марія Кадомська, Володимир Хромченков

559.2. Житловий будинок, 1908 (архіт.).

Вул. Чапаєва, 5. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджено на замовлення власника садиби – дворянина М. Змієвського, якому належали на цій вулиці ще дві ділянки – № 4 і № 6. Після забудови садиба була одразу здана в оренду на дванадцять років Управлінню Південно-Західної залізниці.

У 58 кімнатах будинку містилися: на першому поверсі – пенсійна каса, на другому і третьому – юридичний відділ, на четвертому і п’ятому – служба зборів.

П’ятиповерховий з підвалом, мурований, у плані Т-подібний, з проїздом на подвір’я у західній частині. Дах над основним об’ємом двосхилий з бляшаною покрівлею. Первісну планувальну структуру змінено неодноразовими капітальними ремонтами. Перекриття пласкі.

Композиція чолового фасаду симетрична, з переважанням вертикальних членувань. Центральну вісь акцентовано розкріповкою з порталом і фігурним аттиком, великим вікном з лучковою перемичкою другого поверху, здвоєними півциркульними віконними прорізами верхніх поверхів. Архітектурний декор, виконаний в цеглі, характерний для раціонального цегляного стилю.

Внаслідок того, що розібрано балкони, симетрично розташовані на другому – п’ятому поверхах, фасад набув пласкуватого і невиразного характеру. У приміщеннях першого поверху і вестибюля збереглися фрагменти первісного оздоблення зі східними мотивами: орнаментально-декоративний поліхромний розпис стель і ділянок стін яскравими соковитими фарбами та дрібнопрофільоване ліплення.

Будинок – цінний зразок житлової споруди у цегляному стилі.

Тепер будинок займають Центральна станція зв’язку Міністерства транспорту України і «Євротранстелеком».

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 1017.