Олександр Тищенко

Корпус № 55. У східній пониженій частині Гостиного двору, поблизу підпірного муру тераси, на ділянці різкого падіння рельєфу у східному напрямку, між корпусами № 54 і 60.

Перший цегляний будинок на території Гостиного двору. Побудовано коштом доброчинців замість знесених дерев’яних будівель за проектом губернського арх. І. Кедріна.

У 19 ст. використовувалися за первісним призначенням. 1869 проведено ремонт дахів, 1891 – капітальний ремонт.

У 1920 – один із корпусів Київського військового шпиталю, в довоєнні та повоєнні роки – житловий будинок, у зв’язку з чим частково перепланований з закладенням окремих віконних прорізів. Тривалий час у келіях розміщувалося київське дослідне виробництво експериментально-виробничого об’єднання «Динамо» МВС УРСР. 1989 – 90 проведено комплекс ремонтних робіт: ремонт дахів та сходів, тинькування фасадів тощо.

Двоповерховий на цокольному напівповерсі, цегляний, тинькований, побілений. У плані прямокутний, з вальмовим дахом і бляшаною покрівлею. Планування коридорного типу з двобічним розташуванням приміщень. Односекційний – двомаршові дерев’яні сходи розміщено в центральних наскрізних сінях, до яких ведуть входи з південного та північного фасадів. Вхід у цокольний напівповерх – у центрі східного торця. Фундамент стрічковий, бутовий. Перекриття двох верхніх поверхів пласкі дерев’яні, цокольного – цегляні циліндричні склепіння з розпалубками.

Збудований у формах пізнього класицизму. Фасадні стіни прорізано непарною (по 13 – на поздовжніх, по три – на торцевих) кількістю невеликих прямокутних, рідко розташованих вікон.

Входи на центральних осях видовжених фасадів виділено потрійно згрупованими прорізами, обладнано ганками.

Акцентну роль відіграє мотив горизонтальних членувань: масивних тягнутих гуртів і вінцевого карниза, широкої стрічки значно підвищеного з боку східного торця цоколю. Перший поверх оформлено горизонтальним дощаним рустом. Акцентування вікон першого та цокольного поверхів клинчастими перемичками з великими замковими каменями підкреслює лаконічний характер оздоблення прорізів другого поверху підвіконними полицями.

Споруда – важливий і стилістично виразний елемент забудови Гостиного двору.

Тепер використовується УПЦ.

Література:

ДАК, ф. 1517, оп. 1, спр. 133; ДАКО, ф. 1, оп. 336 (дод.), спр. 2107; ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 заг., спр. 1109, 1710, 3182; Болховитинов Е. Описание Киево-Печерской Лавры с присовокуплением разных грамот и выписок… – К., 1847; Титов Ф. И. Путеводитель при обозрении достопримечательностей и святынь Киево-Печерской Лавры и г. Киева. – К., 1910.