Людмила Рилкова

489.4.10. Пам’ятне місце влаштування Феодосієм Печерським колодязя на Дальніх печерах 11 ст. (іст.).

Корпус № 76. У глибокому яру, що відділяє Дальні печери від Ближніх, біля підніжжя північного схилу пагорба Дальніх печер.

За монастирською традицією, колодязь на цьому місці пов’язаний з ім’ям Феодосія Печерського (бл. 1036 – 1074) – одного з засновників давньоруського чернецтва і Києво-Печерського монастиря.

На плані Дальніх печер 1700 колодязь зображено під гонтовим шатром на чотирьох стовпах, увінчаним хрестом.

1791 тесляр Д. Чадаєв відновив колодязний дерев’яний зруб. За даними 1855, колодязь був під дерев’яним навісом і мав зрубну шахту 3 × 3 сажні у плані, завглибшки 1,75 сажня, яку планувалося поглибити із застосуванням чавунних конструкцій. 1896 відремонтовано, 1904 зроблено новий, у плані квадратний зруб, шатровий дашок над ним та огорожу. З 2-ї пол. 19 ст. на стежці по старому спуску до колодязя влаштовано дерев’яні сходи, що починалися від церкви Зачаття св. Анни і мали 190 сходинок та 15 майданчиків.

Ремонт сходів проводився в 1895, 1900, 1904. В зв’язку зі зсувами схилів пагорба Дальніх печер та аварійністю сходів 1912 влаштовано нові кам’яні сходи з тераси Ближніх печер до колодязів Антонія та Феодосія Печерських. 1913 під керівництвом арх. Є. Єрмакова колодязь перебудовано, над ним споруджено новий залізо-чавунний ківорій.

Монтажні роботи проводив слюсар Я. Дзюба. Для ківорія використано 168 пудів металевих деталей зі складу Південно-російського товариства торгівлі залізними виробами та від підприємця Б. Левинського. Внаслідок зсувів у квітні 1924 колодязь засипано, невдовзі відновлено. Колодязь та ківорій відремонтовано 1947 і 1950 (також сходи), 1959 зруйновано, 1988 – 89 відновлено. Шахта колодязя та цямрина були цегляні, ківорій аналогічний встановленому над колодязем Антонія Печерського: у плані прямокутний, з шатровим чотирисхилим дашком, що спирався на чавунні колони, кожна з яких мала гранчасту базу та канелюрований фуст. Покриття з цинкової луски імітувало гонт.

Завершувала споруду маківка з хрестом на восьмигранному ліхтарику з іконами у прорізах. На наріжжях ківорія встановлено причелини, виконані з металевого квадратного у перетині дроту, які разом з широким підзором художньої роботи відігравали роль декоративних елементів. Ківорій та цямрину знесено в лютому 2001 у зв’язку з капітальним переобладнанням.

Того ж року на місці колодязя влаштовано артезіанську свердловину, над якою споруджено каплицю в ім’я преподобного Феодосія Печерського. Освячені у січні 2002.

Каплиця розташована на підвищеному майданчику, з невисоким підпірним муром. Цегляна, прямокутна у плані. Вирішена у стилізованих формах російської архітектури 17 ст. На східній стіні вмонтовано крани з автоматичною подачею води.

Тепер перебуває у віданні монастиря.

НКПІКЗ, фонди, КПЛ – ПЛ-56; ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 заг., спр. 734, 1749.