Сергій Кілессо

296.5. Житловий будинок працівників «Метробуду», 1954 (архіт.).

Вул. Московська, 5/2. На розі з вул. Анищенка, на місці зруйнованого під час війни прибуткового будинку поч. 20 ст.

Розроблений 1950–53 проектною організацією «Метропроект». Автори – архітектори І. Масленков, В. Савченко, В. Скугарев. Перший поверх будинку призначався для розміщення управління «Метробуду».

П’ятиповерховий (у наріжній частині – шестиповерховий), цегляний, у плані П-подібний. Під час будівництва використано технічну новацію – пласкі армокерамічні перекриття, які забезпечують довготривалу експлуатацію споруди. Складається з п’яти житлових секцій і вбудованих адміністративних приміщень. Майже всі квартири двокімнатні, лише одна секція, що виходить на вул. Анищенка, має у своєму складі однокімнатну квартиру.

Оздоблений з використанням мотивів класичних архітектурних стилів. Три асиметричні за композицією головні фасади виконані у відкритій червоній цеглі у поєднанні з темно-сірими бетонними декоративними елементами.

Цоколь у 1980-х рр. облицьовано червоним гранітом. Наріжна шестиповерхова частина завершена трикутними напівфронтонами й поширеною у 1950-х рр., добре прорисованою вежею-бельведером, навколо якої влаштовано вузький майданчик з ажурними металевими гратами. На зламі вул. Анищенка на рівні другого–четвертого поверхів закомпоновано п’ятигранний еркер, у крилі будинку – арковий проїзд на подвір’я. Великою майстерністю відзначається пластичне оздоблення архітектурних деталей: карниза значного виносу, який зорово підтримують великі іоніки, залізобетонних перемичок над вікнами з рельєфними розетками й арабесками, панно з рослинним орнаментом на гранях еркера тощо. Гарно пророблені портали входів складаються з рустованих пілонів, завершених шишками та карнизним гуртом, і вікна верхнього освітлення у бароковому обрамленні.

Будинок прикрасив вигляд вулиці, є її помітним композиційним акцентом.

Тепер на першому поверсі – приміщення Печерської районної адміністрації.