Олена Авраменко, Марина Виноградова, Володимир Могилевський

Житловий будинок, 2-а пол. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Нижній Вал, 35.

На перетині вулиць Нижній Вал і Межигірська. Головним фасадом виходить на червону лінію забудови вул. Нижній Вал. Споруджений на замовлення київського купця Г. Хорошанського. Чотириповерховий, цегляний, двосекційний. Композиція головного фасаду, вирішеного у стилі неоренесанс, асиметрична. Вхід виділено порталом з напівциркульною аркою і ефектним різьбленням дверних стулок. У фільонках пілястрів – ліпні гірлянди з плодів і листя. На рівні третього – четвертого поверхів фасад оздоблено напівколонами з капітелями корінфського ордера спрощеного рисунка. Пишний ліпний рослинний орнамент прикрашає лиштви вікон. Пластика стін і декоративне оздоблення доповнюються прямокутними й напівциркульними балконами з викованими з штабової сталі ґратами та карбуванням окремих елементів. Перший поверх значно видозмінений перебудовами й ремонтами. Споруда є частиною історичної забудови Подолу.

Весь Киев; Адресная и справочная книга на 1899 год. – К., 1899;

Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на 1909 год. – К., 1909.