Марина Виноградова

Житловий будинок, 1876 р.

(архіт.).

Вул. Нижній Вал, 7.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений київським міщанином Б. Юновим за проектом арх. П. Федорова у стилі пізнього класицизму. Двоповерховий, цегляний. Симетричну композицію головного фасаду підкреслено ритмічно розподіленими канелю-рованими пілястрами. Вікна прямокутні, з лиштвами, прикрашені прямокутними підвіконними нішами, на другому поверсі – з підвіконними тягами та плоскими сандриками. Одне вікно на другому поверсі й двері до крамниць на першому закладено. Ліворуч – проїзд на подвір’я з лучковою перемичкою. Фасад поділено міжповерховим карнизним поясом та завершено карнизом. Передбачені проектом у центрі другого поверху широкий балкон на два прорізи й прямокутні парапети на даху відсутні. Дах двосхилий. Планування секційно-анфіладне. На поч. 20 ст. в будинку містилися трактир М. Кілессо, перукарня, бакалійні крамниці, майстерня з ремонту годинників. Тепер – палітурна майстерня.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 776; ф. 143, оп. 2, спр. 534.