Ніна Грінівецька, Марина Шевченко

Житловий будинок поч. 20 ст., в якому містилася конспіративна квартира підпільної групи робітників мотоверфі «Усма» заводу «Ленінська кузня»

(іст.).

Вул. Нижній Вал, 61.

На червоній лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, з напівпідвалом, цегляний. В 1982 р. повністю перебудований, змінено внутрішнє планування. Тут у напівпідвальному приміщенні (квартира № б) з липня 1942 до листопада 1943 р. містилася конспіративна квартира підпільної групи робітників мотоверфі «Усма» заводу «Ленінська кузня». Група була створена М. Тонковидом (власником квартири) у складі О. Винниченка, М. Глотова, О.Швидченка. Підпільники здійснювали диверсійні акти на мотоверфі: зривали строки ремонту верстатів і моторів, вивели з ладу водокачку, потопили катер «Рибаксоюз» та пароплав «Дніпровець», підпалили гараж і склад з водолазним майном та гуртожиток німецької фірми.

З 1956 р. у будинку міститься адміністративна частина фабрики спортивних виробів.

ДАКО, ф. 4, оп. 2, спр. 86;