Лариса Толочко

Садиба, 1874 р. – поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Нижній Вал, 23.

Складається з двох об’єднаних у 1871 р. ділянок, власниками яких з 1870-х pp. протягом тривалого часу була купецька родина Щербакових. До 1874 р. всі будівлі були дерев’яними.

У 1874 р. за проектами архітекторів В. Прохорова і М. Беркутова (перша ділянка) та В. Прохорова (друга ділянка) зведено два двоповерхові цегляні будинки, розташовані поряд на червоній лінії забудови вулиці. Первісне на першому поверсі були крамниці, на другому – житло. В 1898 р. обидві споруди надбудовано на один поверх за проектом арх. С. Рикачова. Будинок ліворуч – триповерховий, прямокутний у плані, з проїздом на подвір’я. Композиція фасаду асиметрична. Віконні прорізи другого поверху обрамлено лиштвами та акцентовано лінійними слабопрофільованими сандриками. Третій поверх завершений фризом зубчастого мережива, викладеного цеглою і пофарбованого у білий колір. Перший поверх та отвір проїзду оброблено рустом. Дворовий фасад зашитий дерев’яними верандами. Будинок праворуч – триповерховий, Т-подібний у плані, з дворовим ризалітом, в якому розміщено чорний вхід. Композиція фасаду відзначається ритмом прямокутних вікон, оздоблених лиштвами. Міжповерхове членування підкреслено поребриком і профільованою тягою. Обидва будинки оформлені у цегляному стилі з елементами неоренесансу. За даними 1908 р. внутрішній двір був забудований господарсько-складськими спорудами. Існуюча внутрішня забудова садиби складається з декількох дво-, три- і чотириповерхових цегляних будинків, зведених в 1910 – 16 рр.

Садиба належить до нечисленної групи міських купецьких садиб 19 – поч. 20 ст., збережених дотепер майже у первісному вигляді.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 2913, 3465; ДАКО, ф. 1542, оп. 1, спр. 26.