2007 р. Кияни не хочуть церкви у сквері на Гончара

Оксана Худояр

Дата: 18.06.2007

У сквері на розі вулиць О. Гончара та Б. Хмельницького планують збудувати храм Української православної церкви Московського патріархату. Місцеві жителі категорично проти.

– Цьому скверу понад два століття. У місті така загазованість, руйнувати його – злочин, – обурюється 60-річна працівниця Національної академії наук України Алла Рогова, яка мешкає на вулиці О. Гончара, 65-А. – Я чула, як цей настоятель храму говорив:”Я вас усіх безплатно поховаю”. Приїжджав на будівництво з вульгарними особами, які говорили, що хочуть жити в центрі.

Настоятель храму священик Андрій Миткалик говорить, що при зведенні споруди жодне дерево не зрубають. Навпаки, мовляв, їх насадять ще більше.

– Це маленька православна капличка – 6 на 4 метри, – зазначає він.

Священик стверджує, що договір про оренду землі вже укладено й погоджено проект. На все пішло 2 млн грн.

Спочатку храм хотіли побудувати в Чекалівському парку, що на розі вулиць О. Гончара та М. Коцюбинського. Але там жителі також були проти.

– Місто повинне запропонувати релігійній громаді інше місце під зведення та компенсувати збитки. По-іншому конфлікт не вирішиш, – каже депутат Київради, член земельної комісії Олексій Омельяненко, 34 роки.

Водночас на Подолі віряни вірменської громади та місцеві жителі сперечаються за площу Червона Пресня біля кінотеатру ”Жовтень”. Тимчасову капличку вірмен тут не раз обмальовували свастиками, руйнували огорожу і навіть закидали банками із домашньою консервацією.

Вірмени твердять, що мають усі документи, які дозволяють їм збудувати тут храм. Подоляни доводять, що він може зашкодити тунелю метро – під площею, мовляв, протікає підземний струмок, і порушувати пласт ґрунту тут не варто.

Джерело: “Газета по-українськи”