Іван Глизь

338. Пам’ятне місце розстрілу повсталих солдатів-саперів та робітників 1905 (іст.).

Пл. Перемоги.

18 листопада 1905 солдати трьох рот 3-ї саперної бригади, розташованої на Печерську, під керівництвом членів Київської військової організації РСДРП підпоручика Б. Жаданівського і Ф. Петрова вийшли на озброєну демонстрацію, щоб об’єднатися з іншими військовими частинами і робітниками.

По дорозі до них приєдналися солдати інших рот саперного і понтонного батальйонів, групи робітників заводу «Арсенал», Південноросійського машинобудівного заводу. Загалом від 4 до 5 тис. демонстрантів попрямувало через пл. Галицьку (тепер пл. Перемоги) в напрямку Шулявки для з’єднання з іншими повсталими. На майдані вони були атаковані солдатами 168-го Миргородського полку. З обох сторін було вбито і поранено понад 200 осіб, поранено керівників повстання, 258 солдатів заарештовано. Робітники міста відгукнулися на ці події загальнополітичним страйком.

1973 на фасаді будинку № 79 (вул. О. Гончара на розі з пл. Перемоги) встановлено гранітну меморіальну дошку з анотаційним написом (ск. О. Банников).

Література:

Жаданівський Б. В. Повстання київської саперної бригади // 1905 рік у Києві та на Київщині: Зб. статей та спогадів. – К., 1926; История Киева. – К., 1984. – Т. 2; Петров Ф. Н. 65 лет в Ленинской партии: Воспоминания. – М., 1962.