Житловий будинок з історією (№ 6)

Катерина Демчук

Будинок 1910-х pp., в якому проживала Олена Пчілка

(іст.).

Вул. Овруцька, 6.

Стоїть окремо в оточенні зелених насаджень. Двоповерховий, з великими прямокутними прорізами вікон. Симетричний головний фасад межує з вузьким хідником розширеної проїжджої частини вулиці. Східний бічний фасад має тригранний ризаліт з добудованими дерев’яними заскленими верандами на поверхах. Складна конфігурація плану зумовлена внутрішньою структурою квартир, які мали виходи на подвір’я. У 1997 – 98 рр. реконструйований.

Тут в свій останній приїзд до Києва в 1925 – 30 рр. жила і працювала Олена Пчілка (справж. – Драгоманова-Косач Ольга Петрівна; 1849 – 1930) – письменниця, фольклорист, етнограф, видавець, чл.-кор. ВУАН (з 1927). Мати Лесі Українки, сестра М. Драгоманова. Поселилася в сім’ї молодшої дочки Ізидори, яка з родиною переїхала 1925 р. до Києва. Перед цим Олена Пчілка деякий час жила у будинку на вул. Багговутівській на Лук’янівці (не зберігся). В цьому будинку у двокімнатній квартирі поселилася також сім’я старшої її дочки – Ольги Косач-Кривинюк. У цей період Олена Пчілка працювала в Академії наук, була членом Ради ВУАН, різних комісій (літературно-методичної, заходо- та американознавства та інших), кабінету антропології та етнографії, історико-етнологічного відділу тощо. Перекладала з російської та європейських мов. Публікувала спогади, статті та дослідження: про М. Лисенка, М. Драгоманова, О. Судовщикову-Косач та ін. 1927 вийшло п’яте видання її книжки «Українські узори», 1928 р. – нове видання праці «Микола Лисенко». Влітку 1929 р. вже важко хворою диктує автобіографію редактору своєї збірки «Оповідання» (вийшла 1930 р. у Харкові). Померла в цій квартирі. Похована на Байковому цвинтарі. Жила у чотирикімнатній квартирі № 4 на другому поверсі правого крила будинку. Нині будинок реконструюється, меморіальну частину перебудовано.

Вишневська Н. Олена Пчілка // Пчілка О. Твори. – К., 1971;

Іваненко В. Г. Олена Пчілка як дослідниця народного мистецтва // Нар. творчість та етнографія. – 1989. – № 6;

Чернишов А. Олена Пчілка // Невмирущі: Статті та розвідки. – X., 1970.