Пам’ятне місце розстрілу робітників-залізничників

Іван Глизь

339. Пам’ятне місце розстрілу робітників-залізничників 1903 (іст.).

Пл. П. Кривоноса. На території локомотивного депо «Київ-Пасажирський».

На цьому місці біля стін депо Головних залізничних майстерень у другій половині дня 23 липня 1903 було розстріляно робітників-залізничників – учасників загального політичного страйку на Півдні Росії. В ньому брали участь бл. 15 тис. робітників міста на чолі з Київським комітетом РСДРП. Першими виступили 21 липня робітники Головних залізничних майстерень: 23 липня тут відбувся мітинг за участю 2,5 тис. чол. У відповідь на відмову адміністрації задовольнити їхні вимоги, учасники страйку перекрили рух поїздів. За наказом генерал-губернатора було відкрито вогонь по страйкарях: вбито вісім, поранено 22 чоловіка. Наступного дня політичний страйк перетворився на загальноміський.

1968–73 на місці розстрілу робітників споруджено пам’ятний знак – бетонну стелу, в яку вмонтовано гранітну меморіальну дошку з анотаційним написом (арх. А. Кулагін, інж. депо Л. Саєнко).

История Киева. – К., 1984. – Т. 2.