Житловий будинок з історією (№ 62)

Сергій Білокінь

Вигляд з півдня. Фото М. І. Жарких, 26 березня 2021 р.

453.5. Житловий будинок 1969, в якому проживав Оксіюк Й. Ф. (іст.).

Вул. Почайнинська, 62. З відступом від червоної лінії забудови вулиці. Дев’ятиповерховий, цегляний, односекційний.

1969–91 у квартирі № 14 проживав Оксіюк Йосиф Федорович (1894–1991) – церковний діяч, архієпископ УАПЦ. Закінчив Київську духовну академію 1917. 1922 митрополит Василь Липківський і єпископ Іван Теодорович висвятили його на єпископа Кам’янець-Подільського. За кілька місяців по тому був вперше заарештований, згодом звільнений. З 1923 – архієпископ Лубенський і Полтавський, потім – Миргородський. Визначився як один з чільних архієреїв українського православ’я. Після арешту 1935 засланий на Колиму. З 1947 працював у Львові. 1961 переїхав у Київ. До кінця життя був фактичним редактором «Православного вісника».

Література:

Білокінь С. Пам’яті останнього архієпископа УАПЦ 1921 року // Вісті з України. – 1991. – Червень. – № 25 (1679); Наша віра. – 1991. – Серпень. – Ч. 4 (12).