Житловий будинок (№ 4)

Гліб Івакін

458.6. Житловий будинок 1954, в якому проживав Івакін Ю. О. (іст.).

Вул. Прорізна, 4. З відступом від червоної лінії забудови. П’яти–семиповерховий, цегляний, у плані Г-подібний.

1954–83 у квартирі № 5 проживав Івакін Юрій Олексійович (1917–83) – літературознавець і письменник. З 1946 працював в Інституті літератури ім. Т. Шевченка АН УРСР. Основні напрями літературознавчої діяльності – дослідження стилю політичної поезії і сатири Т. Шевченка, його творчого методу, інтерпретація і коментування поезії поета. Автор низки грунтовних монографій в цій галузі. Брав участь у підготовці академічних видань творів Т. Шевченка (1957, 1963–64), «Шевченківського словника» (1976–77; Державна премія УРСР ім. Т. Шевченка, 1980). Писав літературні пародії, фейлетони, гумористичні оповідання; створив антологію пародій на тогочасних українських письменників. Зібрав одну з найкращих в Україні приватних колекцій творів авангардного живопису 1910–30-х рр., яка експонувалася на виставках у багатьох країнах світу.

Квартиру відвідували відомі діячі культури, дисидентського руху, творча молодь (М. Бажан, Г. Кочур, Д. Лихачов, М. Лукаш, В. Некрасов, М. Рильський, І. Світличний, В. Стус) та ін.

Українська Літературна Енциклопедія. – К., 1990. – Т. 2.