Ірина Абрамова, Марина Виноградова

459.1. Житловий будинок, 1934–35 (архіт.).

Вул. Пушкінська, 19. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджено на підмурках півтораповерхового головного будинку садиби, від якої зберігся прибутковий будинок на подвір’ї (№ 19), на замовлення Всеукраїнського аптечного управління.

Чотириповерховий з підвалом та мансардою, цегляний, тинькований, у плані прямокутний. Праворуч – прямокутний проїзд на подвір’я. Перекриття пласкі. Дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Оздоблений у стилі пізнього конструктивізму. Композиція головного фасаду симетрична, центральна частина, де влаштовано головний вхід, виділена ризалітом. Площину фасаду першого поверху декоровано дощаним рустом.

На рівні другого–четвертого поверхів гладеньку поверхню прорізують симетрично розташовані вікна. Обабіч ризаліту вузькі здвоєні віконні прорізи об’єднані профільованими перспективними лиштвами. На рівні другого–третього поверхів влаштовано прямокутні еркери з широкими вікнами прямокутної форми. Продовженням еркерів є балкони прямолінійних абрисів.

Будинок є одним з нечисленних зразків архітектури стилю конструктивізм у Києві.

1957 на фасаді будинку (помилково) встановлено меморіальну дошку з барельєфним портретом М. Романова (ск. Н. Дерегус, арх. А. Сницарев), який насправді мешкав у № 19 у глибині ділянки, за фасадним будинком (див. ст. 459.14).

Тепер на першому поверсі будинку агентство «Турецькі авіалінії».

Література:

ДАК, ф. 31, оп. 1, спр. 96; ф. 143, оп. 1, cпр. 348; оп. 2, спр. 2071; ф. Р-1, оп. 1, спр. 6202; ЦДІАКУ, ф. 486, оп. 1, спр. 11414.