Олена Мокроусова

463.4. Житловий будинок, поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Рейтарська, 16. На червоній лінії забудови вулиці.

Історія садиби простежується з останньої третини 19 ст. Первісна малоповерхова забудова садиби була типовою для Києва серед. 19 ст. Двоповерховий цегляний будинок, зведений 1879–80, розміщувався в глибині садиби (не зберігся).

На червону лінію виходили одноповерхова цегляна споруда з бакалійною крамницею та дерев’яний одноповерховий житловий будинок, зведений у серед. 19 ст. за зразковим проектом.

З 1872 майном володіла Є. Крижанівська, дружина диякона Софійського собору. На межі століть садиба належала її нащадку І. Крижанівському.

Наступним власником став І. Комаров, який, імовірно, і був замовником будівництва наявного прибуткового будинку. Останніми власниками садиби було подружжя Жаховських.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний, односекційний. Перекриття пласкі, дах вальмовий, з хвилястим асбоцементним покриттям.

Оформлений у стилі історизм з рисами неоренесансу. Композиція головного фасаду з входом у центрі симетрично-осьова. Вертикальне членування головного фасаду підкреслено напівколонами, що об’єднують по висоті вікна другого і третього поверхів. Вікна четвертого поверху фланковано здвоєними канелюрованими пілястрами. Напівциркульні здвоєні вікна другого поверху, доповнені архівольтами з клинчастими сандриками, надають фасаду пластичності. Простінки між вікнами і тимпан дверного декоративного фронтону прикрашено ліпленим рослинним орнаментом. Головний фасад завершується масивним тридільним аттиком з центральною напівциркульною частиною, в полі якої розміщено вікно горища. Парадний вхід вирішено у вигляді порталу. На балконах другого– четвертого поверхів збереглися металеві ажурні грати.

Будинок являє цінність як зразок типової житлової забудови кін. 19 – поч. 20 ст. Тепер на нижніх поверхах будинку офіси.