Лариса Федорова

463.8. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Пурієвич К. А. (іст.).

Вул. Рейтарська, 28. На червоній лінії забудови вулиці. Реконструйований у 1990-х рр. з надбудовою четвертого поверху.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований у два кольори, в плані прямокутний, з центральним ризалітом чорних сходів на дворовому фасаді. Оздоблений у цегляному стилі із застосуванням ліплених ренесансних деталей – вертикальних і горизонтальних гірлянд, картушів, кронштейнів. Симетричний за композицією триосьовий чоловий фасад розкреслено міжповерховими гуртами та лопатками.

1901–10 у будинку проживав Пурієвич Костянтин Адріанович (1866–1916) – ботанік-фізіолог. Після закінчення Київського університету (1889) працював у ньому, доктор наук (з 1898). У ці роки професор кафедри ботаніки (з 1900), завідувач ботанічного кабінету (з 1903), секретар (1905–07), декан (1909–12) фізико-математичного факультету. Одночасно викладав у Другому комерційному училищі, на Вищих жіночих курсах. Голова секції рослин Київського товариства любителів природи (з 1908). Досліджував процеси перетворення в рослинах органічних кислот, проростання насіння, проблеми фотосинтезу. Раніше мешкав на вул. Тарасівській, 20 (будинок не зберігся), пізніше – на сучасних бульв. Т. Шевченка, 28, вул. І. Франка, 17.

Тепер будинок використовується під офісні приміщення.

ДАК, ф. 16, оп. 465, спр. 4808.