Сергій Кілессо

463.2. Житловий будинок, 1935 (архіт.).

Вул. Рейтарська, 3/2. На розі з вул. Золотоворітською, з відступом від червоної лінії забудови.

Зведений за проектом і під наглядом арх. А. Добровольського за участю арх. Й. Каракіса.

Будинок, розрахований на 16 квартир, складався з чотириповерхового об’єму вздовж вул. Золотоворітської і п’ятиповерхової наріжної частини. Чотириповерховий об’єм мав односхилий дах зі схилом у бік подвір’я, під карнизом якого на головному фасаді йшла смуга віконець для освітлення горища (не збереглися). Проектом передбачено розміщення на першому поверсі в наріжній частині будинку магазину.

1967 надбудовано ще один поверх, що призвело до викривлення первісного композиційного задуму.

П’ятиповерховий, цегляний, опоряджений теразитовим тиньком, у плані близький до Г-подібного, двосекційний.

Конструктивна основа – поздовжні несучі стіни, перекриття пласкі по дерев’яних балках. Дах складної конфігурації, з бляшаним покриттям. У наріжній секції передбачено ліфт. Сходи з набірних бетонних деталей по металевих косоурах, міжповерхові майданчики сходів залізобетонні. Найкомфортніші кімнати загального користування звернено в бік добре впорядкованого й озелененого подвір’я. План наріжної частини має ускладнену конфігурацію; парадною є загальна кімната, звернена на подвір’я напівкруглим еркером. На кожному поверсі розміщуються лише три квартири – по одній у торцевій секції й по дві у наріжній. На п’ятикімнатну квартиру (торцева секція) передбачено чорний хід, характерний для висококомфортних прибуткових дореволюційних будинків.

Архітектурні форми житлового будинку притаманні саме 1930-м рр., коли гранично прості елементи конструктивізму поступово збагачувалися деталями спрощеної стилізованої класики.

Від конструктивізму тут використано вертикалі декорованих горизонтальними збірними залізобетонними накладними планками вікон, що освітлюють сходи, залізобетонні піддашшя над входом створюють горизонтальні смуги в простінках між майже квадратними вікнами. У той же час застосовано великий плаский класицистичний руст і профіль пояса над першим поверхом, вінцевий карниз, вишуканої форми маленькі колонки у балконах-лоджіях, що прилягають до наріжної частини. Всі елементи художньо осмислені архітектором, який на початку своєї діяльності вже виявив увагу до пластичних архітектурних деталей (майстерно окреслений карниз, смуга слухових віконець, лоджії тощо).

Будинок, що органічно увійшов в історичне середовище, є першим витвором А. Добровольського.

Тепер на першому поверсі правнича фундація «Укрінюрколегія».