Лариса Федорова

463.9. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Радзієвський О. Г. (іст.).

Вул. Рейтарська, 6-а. На червоній лінії забудови вулиці.

Триповерховий з підвалом (третій поверх надбудовано пізніше), цегляний, пофарбований.

1911–19 у будинку проживав Радзієвський Олексій Григорович (1864–1935) – хірург, професор Київського університету. Одночасно працював у Кирилівській лікарні (з 1903). У 1907–19 професор кафедри хірургії медичного відділення Вищих жіночих курсів (з 1916 – Київський жіночий медичний інститут). 1920–32 завідувач кафедри госпітальної хірургії Київського медичного інституту. Член Фізико-медичного товариства при університеті.

Досліджував питання клінічної та оперативної хірургії, зокрема хірургічного лікування уремії, апендициту та ін.

Одним з перших застосував цистоскопію, запропонував одномоментну простатектомію тощо. Звідси переїхав на вул. Трьохсвятительську, 9 (будинок не зберігся). Раніше жив на вул. Ярославів Вал, 30.

Тепер будинок займає Аграрна партія України.

Література:

ДАК, ф. 16, оп. 465, спр. 4808, 6266-а, 6307; Марьенко Ф. С. Алексей Григорьевич Радзиевский: К 100-летию со дня рождения // Вестник хирургии им. И. И. Грекова. – 1966. – Т. 96. – № 5.