Михайло Кальницький, Лариса Федорова

Будинок 1903 р., в якому містилася явочна квартира Київського підпільного обласного комітету КП(б)У, проживав Каракіс Й.Ю.

(іст.).

Пров. Рильський, 5.

На червоній лінії забудови вулиці.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований житловий будинок з цокольним поверхом без приямків. Збудовано у садибі Софійського собору за проектом єпархіального арх. Є. Єрмакова. Асиметрично вирішений головний фасад має два входи, які оформлено арковими порталами. Центральні й бічні ризаліти ледь помітного виступу підсилюють рельєфну пластику фасадів. Другий поверх акцентовано спареними віконними прорізами, об’єднаними плоскими декоративними дугами.

Тут у 1918 – на поч. 1919 рр. містилася явочна квартира Київського підпільного обласного комітету КП(б)У, створеного у липні 1918 р. за рішенням І з’їзду КП(б)У. Очолювали підпільний комітет М. Майоров, з жовтня – С. Косіор. У кінці жовтня 1918 р. для безпосереднього керівництва підготовкою збройного повстання комітет виділив зі свого складу Київський обласний підпільний ревком на чолі з А. Бубновим. Діяв до лютого 1919 р. Видавав газету «Киевский коммунист». Тут відбувалися зустрічі керівників підпілля, засідання комітету, зберігалися нелегальна література, листівки тощо.

В 1943 – 88 рр. у квартирі № 3 проживав Каракіс Йосип Юлійович (1902 – 88) – архітектор і педагог. Автор проектів численних житлових та громадських будівель у Києві (1930-і pp.), готелю «Луганськ» у Луганську (1944 – 50). Залишив значний доробок у галузі типового проектування шкіл. Розробив (у співавт.) проекти експериментальних шкільних будівель на бульв. Дружби Народів, 12, у Києві (1957 – 60), Донецьку (1960 – 61, 1965 – 66), Краматорську (1962, 1965) та ін. До 1978 р. працював у проектних інститутах Києва.

В 1978 р. на фасаді будинку встановлено гранітну меморіальну дошку про розміщення тут явочної квартири (арх. А. Ігнащенко).

Киевщина в голы гражданской войны и иностранной военной интервенции (1918 – 1920 гг.). – К., 1962;

Очерки истории Киевских городской и областной партийных организаций. – К., 1981.