Петро Вовченко

297.7.4. Садиба – с. Бобрівник, Зіньківський р-н, Полтавська обл., кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, сажа. Огороджена тином. За хатою насаджено вишневий садок. У садибі планується встановити пасіку.

297.7.4.1. Хата – с. Бобрівник, Зіньківський р-н, Полтавська обл., 19 ст. (архіт.). Тридільна (хата+сіни+комора). Рублена з плах м’якої породи дерева. Стіни хати зовні обмазані глиною і побілені, всередині – чисте дерево («миті» стіни). Стіни комори і сіней немазані глиною і небілені з обох боків. Дах чотирисхилий, критий соломою. У сінях плетений та обмазаний глиною димохід («бовдур»), двоє дверей. У хаті піч з кахляним комином. На чотирьох стінах та стелі відтворено поліхромний розпис за зразком хати с. Яблучного Зіньківського р-ну (виконаний у 1970-і рр. худ. А. Кугаєм).

Інтер’єр хати весільний: стіни святково прибрано розкішними полтавськими рушниками, стрічками. На столі традиційний полтавський коровай з шишками. Експонуються рідкісна мальована скриня із зображенням козака Мамая та багато вишуканого гончарного посуду.

Хата за своїм інтер’єром одна з найвиразніших серед експозиції.