Раїса Свирида

297.3.1.3. Садиба – Лівобережна Київщина, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, сажа, хліва-повітки, городу. Огороджена лісяним тином з перелазом і ворітьми.

297.3.1.3.1. Хата – с. Бзів, Баришівський р-н, Київська обл., кін. 19 ст. (архіт.).

Тридільна (хата+великі сіни+комора). Стіни рублені з соснових плах та брусів, в’язаних у замки з короткими випусками, на дубових підвалинах.

Довкола власне хати заплетена лісою невисока глиняна призьба. Зруб комори, піднятий над землею, на дубових стоянах. Дах чотирисхилий, на кроквах, ушитий по латах парками з житньої соломи, з невисоким гребенем.

Хата освітлюється п’ятьма великими вікнами на шість шибок: по два з чола і причілка, одне напільне. Сіни без стелі, з двома дверима. Зовні та всередині хата мащена і побілена. Сіни і комора не мащені.

У хаті поздовжній масивний «митий» сволок з вирізьбленим хрестом, традиційне обладнання. На причілковій стіні від сволока до покуті на різьбленій божниці виставлені мальовані на дошці ікони. Над образами причілкової стіни і на чільній стіні, від покуті до передпічного вікна – традиційні домоткані рушники, орнаментовані червоними смугами та геометризованими квітами з вкрапленням чорних або синіх кольорів.

У хаті експонуються домоткані килими розвиненого в минулому килимарського осередку в с. Веселинівка Баришівського р-ну (колишнє с. Скопці).