Раїса Свирида

297.3.1.4. Садиба – Переяславщина, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, сажа, хліваповітки, городу. Будівлі розміщені на великому подвір’ї, огородженому лозяним тином з ворітьми та перелазом.

297.3.1.4.1. Хата – с. Мала Каратуль, Переяслав-Хмельницький р-н, Київська обл., кін 19 ст. (архіт.).

Тридільна (хата+сіни+хата). Стіни рублені з тесаних соснових плах, в’язаних у замки, зовні й всередині шпаровані, мащені й побілені. Навколо нижніх вінців заплетена глинобитна призьба з червоною підводкою. Стелі в хатах дощані, покладені на зруби та поперечні сволоки, зверху вальковані, знизу шпаровані й побілені. Сіни з двома дверима, без стелі та обмазки. Дах чотирисхилий, на кроквах, критий солом’яними парками по латах. Гребінь невисокий з двома верхами-коминами. У кожній хаті по чотири вікна: два у чільній стіні і по одному в причілковій та напільній. Глинобитні печі з окремими бовдурами (коминами), розміщеними в сінях.

Обладнання традиційне. Над образами на стінах – довгі рушники, переткані червоними орнаментами.